Big Brother Brasil

March 30th, 2005 2 Comments »


At appartment of Juliana.

Tonight I was invited to look at the final of Big Brother Brasil. I am not a big fan of Big Brother, but in the past weeks I became a fan of Graziella… So I voted for her, while Juliana was 100% sure that Jean should win. It was a very nice evening with tasteful pizzas and guarana, but I expected more tears and emotion, at least on the TV screen. At the ‘moment supreme’ it became clear that Jean was the winner with 55%, and Graziella second with 40%. A little bit dissapointed but full of pizza I went home…

Many thanks to Juliana for her delicious pizzas!

Paasweekend

March 29th, 2005 2 Comments »

Ik heb het paasweekend doorgebracht in een ’sito’, wij zouden zeggen een vakantie huisje. Ik was uitgenodigd door mijn lerares Portugees. Het huis ligt ongeveer 50km ten noord oosten van Manaus. Er is elektriciteit, en dus ook een vriezer. Water voor douchen en de afwas wordt gehaald uit een reservoir die op een steiger staat naast het huis. Door het hoogteverschil wordt de waterdruk gemaakt. Koken gaat m.b.v. een gasfles. In de veranda worden hangmatten (in Portugees ‘rede’) opgehangen zodat we lekker ontspannen konden lezen of kletsen.

De hangmat op de foto was ook mijn bed. Ik had een deken meegenomen en een opgevouwen handdoek diende als kussen. Dit was de eerste nacht voor mij in een hangmat… niet ideaal maar ik heb wel geslapen. Het zwembad ligt in een dal op een paar minuten lopen van het huis. Het gemaakt door een aftakking te maken in een bestaand beekje. Wij zouden misschien zeggen dat het zwembad nog niet af is, maar voor deze regio is het al heel wat.

Henrique e Marcia, obrigado pelo fim de semana.

Ponta Negra

March 26th, 2005 No Comments »


Ponta Negra is voor Manaus min of meer wat de Waalkade is voor Nijmegen. Een gebied met bars en terassen met uitzicht op de rivier. Verschil met Nijmegen is dat er hier ook nog een echt strand is. Ponta Negra ligt ongeveer op twintig minuten rijden van het centrum en is een van de duurste wijken van Manaus. Alleen de rijken kunnen hier een appartement kopen, uiteraard met uitzicht op de rivier.

Forro

March 25th, 2005 No Comments »


Forro is heel populair in Manaus. Je spreekt het uit als fo-ho met korte o’s en de klemtoon op de tweede ‘ho’. Het is een dans die oorspronkelijk uit het oosten van Brazilie komt maar die sinds een aantal jaren in een meer popmuziek achtige stijl bekend is in Manaus. Vrijwel elke dag is er ergens in Manaus een Forro party. Het is zijn grote openlucht gelegenheden met toch wel zo’n 1000 of meer aanwezige personen. Het gedeelte rond het podium is wel overdekt, dat is ook nodig, want het regent hier vaak.

In de ‘banda’ die de muziek speelt, neemt de accordeon een centrale plaats in. Daarnaast uiteraard een ritme sectie, keyboards, gitaar en soms ook blazers. Meestal zijn er ook danseressen op het podium die de dans met veel energie uitvoeren. Ik hoop later nog een video te kunnen maken van een Forro band.

Pech

March 6th, 2005 2 Comments »


Ik weet niet of er een wegenwacht is in Manaus, maar je ziet nogal eens ‘doehetzelvers’ aan het werk langs de kant van de weg. Of beter gezegd, op de weg! Dat levert gevaarlijke situaties op. Deze auto staat dus op een weg met 4 rijstroken, weliswaar op de meest rechter rijstrook, maar toch. Naar schatting komen er 40 tot 50 auto’s per minuut voorbij met een snelheid van zo’n 60km/h. Heb nog goed moeten timen bij het maken van de foto. En ‘ruimte houden bij het inhalen’, dat kennen ze niet hier in Manaus…

Leica

March 6th, 2005 1 Comment »


Er is veel geschreven over Leica vorige week, omdat banken de ‘kredietlijnen’ deels hebben opgezegd. Winst wordt er niet meer gemaakt. Er hangt dus een zeer donkere wolk boven Solms. Sommigen beweren dat het komt door de opkomst van digitale camera’s, anderen zeggen dat de economische recessie Leica parten speelt…

Toch is het wel jammer. Natuurlijk is de technische vooruitgang niet te stoppen. Natuurlijk willen veel mensen een fancy digitale camera. Maar toch… Waarom vind ik de Leica camera’s gewoon mooi? Waarom worden de Leica folders keurig bewaard? Waarom zijn de foto’s in de folders beter dan in de folders van de Japanse concurentie? Waarom loopt de scherpstelling van de lenzen zo soepel?

Er is dus ‘iets’ met Leica. Ik heb er geen. Ik heb er wel eens een geleend, en me verbaasd over de resultaten. Maar niet gekocht. Ik hoop dat er nog een plek is voor Leica in de camera markt van de toekomst. Net zoals de Technics SL1200MK2 platenspeler nog altijd te koop is. En dat terwijl cd’s en mp3 de markt al lang veroverd hebben. Ik heb dus (nog) geen Leica…